top of page

BIOGRAPHY

11.jpg

\Interview met B.Morris

 

STADSHAGEN – Zijn muziekkamer staat vol met onder meer acht gitaren. Die staan daar - hoe mooi ze ook zijn - niet voor de sier. Allemaal hebben ze een eigen functie. Laverend tussen pop, rock en jazz en van bombastisch naar gevoelig schrijft Jan Willem Groot (artiestennaam B. Morris) muzieknummers die op zijn zachts gezegd van elkaar verschillen. En toch zijn ze allemaal heel herkenbaar als zijnde van hem.

B. Morris interviewend blijkt het niet de laatste paradox te zijn. Grilligheid en harmonie gaan soms hand in hand op het album Yonder Skies dat onlangs is gelanceerd en op Spotify is te vinden. Japanners lopen er mee weg. “Waarom dat is? Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat de combinatie van symfonische en gevoelige nummers tot de verbeelding spreekt”, gist Groot naar de reden. De Zwollenaar is er hoe dan ook blij mee en vindt het vooral ook bijzonder dat zijn muziek in het Verre Oosten massaal gehoor vindt.

Levenswerk

Yonder Skies mag je gerust een levenswerk noemen als je bedenkt dat sommige van de zestien nummers op de plaat al zo’n vijftien jaar hebben liggen rijpen. De songtekst die in Japan momenteel scoort heet ‘Without a Friend’. Groot laat het nummer horen en dat blijkt het begin van een muzikaal uurtje. “Ik kan je er wel over vertellen, maar beter is het om naar de muziek te luisteren.” De zanger en muzikant zingt en speelt alles zelf. Zijn teksten kenmerken hem door een zeker filosofisch gehalte. “Relatief weinig nummers die ik schrijf gaan over de liefde. Ze stemmen meer tot nadenken.”

Haast opera

Illustratief daarvoor is het nummer ‘The Dragon Flies Again’. De strekking van de tekst is als volgt. Telkens als er een conflict ontstaat begint de draak, als personificatie van ellende en tegenspoed, te vliegen. Om zich pas weer koest te houden als hij wordt verslagen en altijd is dat door iets kleins. Groot: “Hoe vaak zie je niet dat een conflict wordt beslecht met een simpele oplossing? Zelden wordt de oplossing gevonden in het grote. Daar wordt het alleen maar erger van.” ‘The Dragon Flies Again’ klinkt op sommige momenten onheilspellend en dan weer bombastisch met stevig gitaarwerk. “Je hoort de draak vliegen. Het is bijna opera”, aldus Groot.

De tekst van het nummer ‘Born in Sin’ is ontleend aan een verhaal van Stephen King waarin het kwaadwillende hoofdpersonage een opvolger zoekt. Hij zet mensen tegen elkaar op en kan dat doen doordat hij alle geheimen kent. De tekst appelleert daarmee aan het feit dat we enerzijds graag open zijn naar elkaar en anderzijds een donkere kant hebben die we het liefst verborgen houden.

Muzikaal gezien vindt Groot zijn inspiratie bij heel uiteenlopende artiesten en bands. Hij bewondert Brian May van de legendarische band Queen om diens gitaarwerk, is gek van Pink Floyd, maar kan evenzeer genieten van de muziek van Chet Baker (jazz) en Neil Diamond om maar een paar grote voorbeelden te noemen. Die keren dat het timbre van zijn eigen stem werd vergeleken met die van Elvis Presley en Roy Orbison vervulden hem met trots. In de loop der jaren is Groot, zo constateert hij, gerijpt als zanger en muzikant. “Ik heb vijf jaar scholing gehad in klassieke zang. Je leert dan technisch gezien heel goed zingen. De interpretatie komt pas later. Zang en muziek is voor een voor een belangrijk deel intuïtief.” Dat houdt hij ook zijn leerlingen voor.

“Ik geef sinds vijf jaar les”, zegt Groot die onder andere zijn eigen vrouw doceert. En ja, ze heeft talent. Daarnaast treedt Groot met enige regelmaat op. Het mooiste aan het muzikantenbestaan blijft echter … het schrijven en het componeren. Van het moment dat er nog niets is tot het moment dat het af is. “’Het idee dat je iets maakt dat tot aan dat moment nog niet bestond blijft geweldig.”

bottom of page